Uuden opetusministerin pätevyydestä

Li Andersson ilmoitti jäävänsä pois opetusministerin tehtävistä vuodenvaihteessa ja tilalle on kaavailtu Jussi Saramoa. Välittömästi tämän jälkeen on kritisoitu voimakkaasti sitä, onko Saramo koulutuspohjaltaan riittävän pätevä hoitamaan kyseistä tehtävää. Saramo on koulutukseltaan datanomi.

Ministerin tehtävä on eittämättä liian vastuullinen jos katsotaan vain Saramon pohjakoulutusta. Näin ollen hänen työhistoriansa voisi pelastaa puutteellisen koulutuspohjan, jos siellä olisi osoituksia riittävästä kyvykkyydestä hoitaa johtajan pestiä. Ohessa hänen CV:nsä, joka on ilmoitettu eduskunta.fi-sivustolla:

Työura / Elämänkertatietoja:

  • Solaris-lomat, toimitusjohtaja 2017-2019
  • Merja Kyllönen, Euroopan parlamentin jäsenen avustaja 2014-2016
  • Vasemmistoliitto, poliittinen sihteeri 2009-2011, 2014-2016
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö, erityisavustaja 2011-2014
  • Vasemmistonuoret, puheenjohtaja 2005-2009
  • Eduskunta, kansanedustajan avustaja 2004-2005
  • ESVN, piirisihteeri 2003-2004
  • Magnares, lavaste- ja messurakentaja 2001-2009
  • Gammelbackan Terä, nuoriso-ohjaaja 2000-2001
  • Masa, huoltomies 1996-1998

Työhistorian perusteella Saramo on toiminut lähinnä duunarin hommissa ennen siirtymistään poliitiikkaan. Näin ollen valitettavasti joudun toteamaan, ettei hänellä ole riittäviä meriittejä työelämän puolelta jotka tukisivat valintaa ministerin virkaan. Jo vuodesta 2011 saakka hän on toiminut ainoastaan poliittisen broilerin tehtävissä ja käynyt näemmä tässä yhteydessä Veikkausvaroilla tuetun Solaris-lomien toimitusjohtajanakin, poliittisella nimityksellä tottakai.

Paavo Arhinmäki nimitti Saramon puhtaasti poliittisella nimityksellä myös Veikkauksen hallitukseen jo vuonna 2012, mutta jostain syystä tätä luottamustoimea Saramo ei muistanut mainita CV:ssään. Veikkaus ei kieltämättä nauti tällä hetkellä kovin suurta suosiota, sillä kansa alkaa hiljalleen herätä siihen tosiseikkaan että Veikkausta pyöritetään kaikkein heikompiosaisten häviövaroilla. Eihän tällainen Vasemmistoliitolle sovi, yrittäkääpä vaikka etsiä vaikkapa sosiaalisesta mediasta kuinka kovasti he ovat tätä Veikkauksen riistoa vastustaneet. Ai niin, oma hillotolppa ensin ja sitten vasta mietitään heikompiosaisten asemaa. ?

CV:stä puuttuu myös hallitustyöskentely Nuorisoasuntoliitossa, tulevassa kappaleessa todennäköinen syy myös tälle unohdukselle. Myös Nuorisoasuntoliittoa tuetaan Veikkauksen häviövaroista.

Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia.

Tämän kappaleen otsikko määrittelee, millaisia ihmisiä ministereiksi tulisi valita. Valitettavasti Saramon historia tältäkään osin ei ole kovin ruusuinen.

Saramo oli Nuorisoasuntoliiton hallituksessa 2009 jolloin siitä käynnistettiin tutkinta. Liittoon kuuluva Alkuasunnot Oy oli käyttänyt väärin yleishyödyllisille yhdistyksille tarkoitettuja veikkausvaroja muun muassa tukemalla Saramon EU-valikampanjaa. Samassa tutkinnassa avustusten väärinkäytöstä oli mukana myös Solaris Lomat, joka olikin myöhemmin Jussin tuleva työpaikka.

Solaris-lomat on Vasemmistoliiton hallussa oleva lomajärjestö. Järjestön saamilla veikkaushäviörahoilla lomailemaan pääsevät puoluetta lähellä olevat poliitikos ja ay-aktiivit. Solaris-lomilla on ollu ajoittain vaikeuksia erottaa kuinka hankintalaki toimii, ja varoja on jouduttu myös palauttamaan takaisinperinnän kautta.

Yhteenveto

Mielestäni Saramo ei ole riittävän pätevä vaativaan ministerin virkaan. Koska koulutustausta on erittäin ohut, eikä työelämä ole antanut hänelle riittäviä kannuksia, tulisi Vasemmistoliiton etsiä joku toinen ehdokas ministeriksi. Juuri tulleiden tietojen mukaan tehtävään oltaisiinkin nyt harkitsemassa anarkistitaustaista Paavo Arhinmäkeä.

Loppukevennykseksi video jossa Arhinmäki tutustuu anarkistimielenosoittajana Suomen poliisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *